събота, 12 февруари 2011 г.

ИМА ЛИ ВИДОВЕ ПЕРСИЙСКИ КОТКИ И ОТ КОЙ ВИД Е МОЯТА КОТКА?


 Видове персийски котки няма, една котка или е персийска или не е такава. Персийска котка е тази, която отговаря на стандартите на TICA, WCF, CFA или FIFe и има съответното родословие. Котка, която няма родословие и не отговаря на стандартите не е персийска, а обикновена домашна котка. Хора, които задават въпроси от рода на: „От кой вид (тип,клас) е моята котка?”, много добре знаят отговора. Никой собственик на персийска котка с родословие не задава подобни въпроси.
 В българското интернет пространство – обяви, форуми, сайтове, социални мрежи и др. се срещат следните „видове” персийски котки:

Екстремал
Полуекстремал
Предекстремал
Пълен екстремал
Класическа персийка
Класик
Полуперсийка
Персо-ангорка
Шоу клас
Шоу потенциал
Шоу-Брийд потенциал
Брийд клас
Пет клас

 Извинявам се ако съм пропуснал някой важен „вид”. Няма да се спирам на всеки „вид” поотделно. Някои от тези понятия са извадени от контекста на употребявани в чужбина изрази, други са чисто българско изобретение, но всичките са неправилни, не фигурират в никакви документи и не се употребяват никъде по света, освен в България. Целта на многото „видове” съществуващи в българското виртуално пространство е да представи за персийско коте, всяко пухкаво коте без документи и нямащо нищо общо със стандарта на породата. Дори да ви предлагат „персийка” от някакъв „вид” на минимална цена, парите ви са хвърлени на вятъра, тъй като непородистите котки нямат никаква стойност. В друга тема ще се спра и на болестите, които вървят в комплект с такава изгодна покупка и стойността на лечението им.

Снимка: Rubirose Cattery

5 коментара:

  1. Имам пълен екстремал и постоянно се надува под езичето, водена е на ветеринар - те пробжаха с хапчета, пробваха да я дупчат със спринцовка и какво ли още не, но след около месец или два пак е надута. Моля за някаква информация по проблема.

    ОтговорИзтриване
  2. Потърсете мнение от друг ветеринарен лекар.

    ОтговорИзтриване
  3. Пълен тъпанар на този, който е написал безкрайно глупавата статия. Само животно минало през измислените от човека стандарти ли са със стойност ?!? Явно трябва да минете на психо-тест, за да се види дали самия вия имате стойност!!!! Абсолютен простак!

    ОтговорИзтриване
  4. TES-A furniture, да обиждате можете, а да продавате наистина персийски, а не пухкави котенца, явно не можете....

    ОтговорИзтриване
  5. Интересно дали според тези организации, персийската котки аборигени са просто едни пухкави котета ?!

    ОтговорИзтриване