сряда, 1 юни 2011 г.

ОБЯВИ ЗА ПРОДАЖБА НА ПЕРСИЙСКИ КОТЕНЦА

КАК ДА ЧЕТЕМ МЕЖДУ РЕДОВЕТЕ И ДА ИЗБЯГВАМЕ УЛОВКИТЕ

Интернет пространството е пълно с обяви за продажба на малки персийчета. Зад повечето от тези обяви обаче се крият мошеници, които ще ви продадат мелез вместо персийче и лошо отглеждано, неизлечимо болно коте, което ще загине преди да навърши една година вместо желаното от вас здраво, жизнерадостно котенце, което ще ви радва дълги години. Ето някои съвети как да отсеем сериозните обяви на добри развъдчици от обявите на мошенците:
- Регистрация - Всяка породиста котка има регистрация в една от четирите международни фелиноложки организации: CFA, TICA, WCF или FIFe, като първите две водят световен регистър, а останалите национални регистри. Котка, която няма документ за регистрация в една от посочените организации - не е персийска каквото и да пише в обявата и каквото и да ви говорят хората, които се опитват да ви я продадат.
- Сайт – сериозните развъдници задължително имат собствен сайт и поместват линк към него в обявите си. В сайтовете на развъдниците има информация в кои български и международни организации членуват, снимки, титли и родословия на родителите на котенцата, резултати от международни изложби и друга полезна информация. Някои недобросъвестни развъдчици имат сайтове в които липсва информация за разплодните им котки или публикуват снимки на котки откраднати от чужди сайтове. Полза от такива сайтове няма.

- Ваксини – котенцата трябва задължително да са ваксинирани преди да отидат в новия си дом, да ги ваксинирате след като ги купите може да се окаже твърде късно и безполезно. Малките персийчета имат слаба имунна система и неваксинираните котета трудно могат да оцелеят. Освен това тези, които продават неваксинирани котки не се грижат добре нито за малките котенца, нито за техните родители. Ваксините се доказват с наличието на специален стикер в паспорта и печат на ветеринаря, поставил ваксината. Някои недобросъвестни развъдчици предлагат като ваксинирани, котета, на които е поставена само безплатната противобясна ваксина, която не предпазва от смъртоносните болести.

- Възраст на котетата – котенцата трябва задължително да са навършили 12 седмична възраст за да са готови за взимане. Преди тази възраст може само да се капарират. Който предлага котета по-малки от 12 седмици „готови за взимане” не мисли за здравето и живота им, а само за печалбата си. Обяви от рода на: „котета на 45 дни с изградени хигиенни навици” не отговарят на истината - до 12 седмична възраст хигиенните навици не са напълно утвърдени.

- „Екстремали” и други „видове” – сериозните развъдчици не използват понятия като „екстремал”, „класик” и т.н. Кой знае какво животно ще се опитат да ви пробутат като „екстремал”.

- „Обезпаразитени, вътрешно и външно” – бъдете подозрителни към подобни обяви. Докато вътрешното обезпаразитяване е необходимо и евтино, външното е скъпо и се налага само при наличие на паразити. При такива обяви котетата или не са обезпаразитявани изобщо или са били третирани против паразити (ушна краста например). И двата случая не говорят добре за развъдчика.

- Информация за контакт – сериозните развъдчици публикуват в обявите си пълна информация за контакт: име, град, телефон, сайт, имейл, скайп, фейсбук и др. По разбираеми причини мошениците предоставят оскъдна информация за себе си, понякога само имейл или само телефон. Ако не искате да бъдете измамени, не се свързвайте с подателите на подобни обяви!

- Посещение в развъдника – със сериозните развъдчици може да се уговори посещение в развъдника им. Разбира се при определени условия, след като вече сте избрали котето, което ви харесва и цената ви удовлетворява. Недобросъвестните развъдчици и мошениците никога няма да ви поканят в дома си, или защото в „развъдника” може да се влезе само с противогаз, или за да не ги търсите след като разберете, че сте били измамени. Такива хора ще ви предложат да се срещнете някъде за да ви покажат котето. Ако не искате да ви измамят, не ходете на такива срещи. 

- „От родословни родители” – не се хващайте на подобни уловки. Истинските персийчета имат регистрация в легитимна международна организация и тяхно собствено родословие. Дори да ви покажат някакви „родители с родословие”, няма никаква гаранция, че котето, което се опитват да ви продадат е от тях.


  Ако ви е трудно да се ориентирате в морето от обяви, можете да се свържете с автора на блога – би могло да ви бъде от полза.

 Снимка: Rubirose Cattery

Няма коментари:

Публикуване на коментар